Sunday, September 19, 2010

‘t Meta-foorke 1



Beste lezer,

Ik heb toen (*) echt zitten piekeren om een geschikte maar toch enigszins leuk klinkende titel te vinden voor dit rubriekje, waarmee ik jullie uitnodig om samen de wereld te verkennen, zoals ik hem zie.
Uiteindelijk kwam dan dit op het scherm:



‘t Meta-foorke

Deze titel betekent letterlijk “'t beeldspraakske”, een taalvorm waarbij twee zaken met elkaar in symbolisch verband worden gebracht met de bedoeling iets duidelijk te maken door vergelijking, zoals in het welbekende “De wereld is een soep en wij zen de ballekes…”. Je voelt het onmiddellijk, je verbeelding slaat op hol en dat is nu juist de kracht die in deze compacte stijl schuilt: er wordt handig gebruik gemaakt van de associatieve structuren van onze hersenen om zomogelijk een vuurwerk aan ideeën te ontketenen door een minimum aan stimuli.
En vandaag de dag horen we computerfreaks ook regelmatig spreken over meta-dit en vooral meta-data. Hier slaat “meta” op “over”, zoals in “colofon” waar gegevens staan “over” een boek, en daar vindt men info “over” een bestand, denk maar aan de “eigenschappen” van een Worddocument.
In metafysica gaat de betekenis van “meta” nog een stap verder en wordt er eerder gewezen op een “hoger” niveau van beschrijving, “boven” of “rond” de natuurkunde zelf en zo belanden we in de wondere sferen van de filosofie.
Maar ‘t Meta-foorke kan dus ook figuurlijk geïnterpreteerd worden als bedenkingen “over” de kermis, waarmee je ons wereldje, als je er even afstand van neemt, al te gemakkelijk kan vereenzelvigen.

Op de een of andere manier spreekt die titel dus over zichzelf, een merkwaardige eigenschap die recursiviteit noemt en die een fundamentele bouwsteen is van ons eigen bewustzijn. Aldus beet de slang in zijn eigen staart en vormde een veelbelovende lus.
  
Referentielectuur voor de geïnteresseerde nieuwsgierige is steeds te vinden via http://www.answers.com/main/ : doe de kleine download en geniet ervan, het is wel in het Engels. Opmerking: vanaf dan kan je, in elke tekst op je scherm, met de muis op een woord dat je niet kent gaan staan, Alt + left-click gebruiken en hops, daar staan alle betekenissen op je scherm. De grondigste en betrouwbaarste bron is meestal Wikipedia, die er trouwens ook een schitterend logo op nahoudt, waarmee wordt aangegeven dat ze een mogelijkheid bieden te bouwen aan de vervollediging van ons wereldbeeld en dit in virtueel alle talen!

Not the sky is the limit anymore, you are!

(*): Opmerking
Deze reeks teksten, ontstaan vanaf 2006, die ik geleidelijk aan zal publiceren, zijn de vrucht van stimuli van sommige collega's, ten tijde van mijn vorig professioneel leven, toen men mij vroeg om toch eens een bijdrage te leveren aan het destijds enkele malen per jaar uitgegeven bedrijfsbladje. Hopelijk kan ik via dit medium op een ruimere interesse ingaan.

No comments: